cDéli krónika 2019.01.03.

Családi ház kéményében lerakódott korom égett Panyolán a Veszprémi utcában szerda este. A tűzesethez a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók vonultak, akik kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Megújul Kisnamény Szociális Szolgáltató Központja. A Község Önkormányzata közel 27,5 millió Ft támogatást nyert a megvalósításra.  A fejlesztéssel a Központ energetikailag elavult épülete kerül korszerűsítésre. A fejlesztés során külső hőszigetelés, födémszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, valamint napelemrendszer telepítése valósul meg. Emellett, akadálymentesítés is megvalósul a kivitelezés során. A projekt átfogó célja a település hosszútávú lakosságmegtartó erejének növelése a szociális infrastruktúra fejlesztésével, így fokozva Kisnamény fejlődését, mely hozzájárulhat a község felemelkedéséhez, hátrányos helyzetének csökkentéséhez. A 100%os, vissza nem térítendő forrás hatékony felhasználásával a település Önkormányzatának tulajdonában lévő ingatlanon a meglévő polgármesteri hivatal és orvosi rendelő energetikai korszerűsítése történik meg.

A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírája 2019. január 2-án dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indult eljárásban elrendelte V. J. gyanúsított letartóztatását. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított a 2018. december 5-ét megelőző napokban befeszítette egy győrteleki lakatlan ház bejárati ajtaját, belül több nyílászárót is megrongált, majd különböző lakberendezési tárgyakat vitt magával közel 200ezer ft értékben. Az eltulajdonított tárgyakat később értékesítette. Ezt követően egy másik házba is betört, ahonnan 55.000 forint értékű ruhaneműt és szerszámokat vitt el, melyeket szintén értékesített. A bíróság álláspontja szerint megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított újabb bűncselekményt követne el. A végzés nem végleges.

Idén is akad bőven a hosszú hétvégékből. A következőre tavaszig kell várni. Március 15-e idén péntekre esik, ezért ott már rögtön egy három napos pihenés lesz. Aztán Húsvétkor négy napos hosszú hétvége lesz, majd Pünkösdkor – ahogy mindig – három nap lesz egyben. Augusztus 20 idén keddre esik, ezért ott négy nap lesz. Az év végén is lehet tervezni hosszabb kikapcsolódást. Mindenszentekkor három napos pihenésre készülhetünk, a karácsony pedig ennél is több szabadnapot tartogat idén: az év vége hat napos pihenéssel zárul majd. A hosszú hétvégék jelentősen hozzájárulnak a belföldi turizmus bővüléséhez.

Elfogták az M3-as autópályán szerda hajnalban történt halálos gázolás gyanúsítottját. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján azt írta, hogy a 20 éves gyömrői férfit a lakcímén fogták el, az udvaron megtalálták és lefoglalták autóját. A férfi ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás. Hajnalban az M3-as autópálya fővárosból kifelé vezető oldalán egy nőt gázoltak halálra. A rendőrség bejelentés alapján ment a helyszínre. A nyomozás során megállapították, hogy az elkövető január 2-án 1 óra 10 perc körül Budapest felől Mogyoród irányába haladt, amikor elütötte az úttesten sétáló nőt, majd segítségnyújtás nélkül továbbment. A nő a helyszínen meghalt. A rendőrök az autó letörött visszapillantó tükre alapján azonosították a járművet. A sofőr kilétét a lefoglalt kamerafelvételek alapján sikerült megállapítani.

Ettől az évtől nem a közlekedési hatóság szervezi a tanulóvezetők vizsgáztatását, hanem az állam által alapított nonprofit cég, az úgynevezett Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. A Közlekedés Tudományi Intézethez tartozó új cég évente négymilliárd forintnyi bevételt kezel majd – írta a Totalcar. 2019 egyik első nagy változásának célja csökkenteni az akár 5-6 hetes várakozás időt, és lehetőséget adni az esti vagy hétvégi vizsgáztatásra. A változásnak más előnye is lehet, hiszen az eddig köztisztviselőként dolgozó, majd ettől az évtől céges alkalmazotti státuszba kerülő vizsgabiztosok magasabb fizetést kaphatnak, így csökkenhet a korrupció. A KAV valóban a huszonegyedik századba repíti a magyar tanulóvezetői vizsgarendszert, hiszen az átszervezett vizsgaközpontokban akár bankkártyával is lehet majd fizetni.

Az idei évtől bővülnek és emelkednek az ápolási díjak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Rétvári Bence közölte, a kormány idén januártól - új kategóriaként - a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára bevezette a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amelynek összege havi bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. Ezt az új juttatást a járási hivatalok állapítják meg január 15-ig, és február 5-én folyósítják először a mintegy 17 ezer család számára - tette hozzá. A gyod összege 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, és eléri majd az akkori minimálbér szintjét - emelte ki Rétvári Bence.

A Magyar Idők cikke szerint széleskörű tájékoztató akciót indít néhány napon belül a kormány a médiában és a közterülteken, amivel az ország által eddig elért eredményeket mutatják be. A kabinet ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy még nem ért a munka végére.

Rendkívül felgyorsult a karácsony körüli napokban az uniós pénzek brüsszeli átutalása Magyarországnak - írja a Portfolio. A portál kalkulációja szerint decemberben összesen 780 milliárd forintnyi támogatás érkezett a magyar államkasszába. Ez példátlanul magas az elmúlt évekhez viszonyítva és egyúttal azt is eredményezte, hogy a 2018-as évet tekintve csaknem annyi uniós pénzt kapott Brüsszelből a kormány, mint amennyit idehaza kifizetett a nyertes pályázóknak. A decemberi brüsszeli forráslehívással az egész évre kitűzött pénzlehívási célját túlteljesítette a kormány. Így a nagymértékben javuló államháztartási helyzet abban is segített, hogy az év utolsó hónapjában hatalmas pályázati pénzeket fizethessen ki. A brüsszeli kifizetési számláló 7,964 milliárd euróra ugrott, azaz a 7 évre járó források közel harmadát le tudta már hívni Magyarország. A bő 31%-os magyar forráslehívási arány a 27%-os uniós átlagnál érdemben magasabb.

A Magyar Idők arról ír, hogy már kérhetik az ezer milliárd forintos keretösszegből működő, hosszú lejáratú, rögzített kamatú növekedési hitelt a kis- és közepes vállalkozások. A hitelkeret mellett hasonló méretű pályázati pénz is segíti a vállalkozásokat, elsősorban a technológiai javuláshoz, innovációhoz kapcsolódó fejlesztésekben.

Vissza