cDéli krónika 2019.01.02.

Az új esztendőben a megye első babája a fehérgyarmati kórházban született meg 4.45 órakor.  A szatmárcsekei Zsigó Lászlóné és a kicsi Nikolasz (3000 g/51 cm) egészségesen várják, hogy mikor mehetnek haza.

Dóbus György, vásárosnaményi festő mutatkozott be a neves, francia nyelven megjelenő kortárs művészeti magazin, az "Art & Design" oldalain. A világ művészetének központjában, Párizsban kéthavonta megjelenő, de a világ számos országában elérhető lap december-januári számában két teljes oldalon foglalkozott a vásárosnaményi festő eddigi munkásságával. Az "Art & Design" magazin az egész világon figyeli a kortárs művészeket, közülük a legkiemelkedőbbek mutatják be lapuk hasábjain.

Bár a rendkívüli időjárási körülmények egyre ritkábbak, azért esetenként még előfordulnak – jó példa volt erre a márciusi nagy havazás. Csapó László, a Magyar közút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója beszélt arról, hogy tulajdonképpen mi is tekinthető a társaság szempontjából rendkívüli időjárásnak. Hang: Csapo Laszlo RENDKIVULI IDOJARAS.mp3

Országos konferencia, szakmai napok és építészet világnapja – 2018BAN is gazdag programokkal várta tagjait a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara. A szervezet a 2019-es évben egy országos eseményt is Nyíregyházára hozna, itt rendeznék meg a Területi Elnökök Ülését. A Területi Elnökök Testülete néhány éve „vidéki” helyszíneken is ülésezik. Ennek célja, hogy egyfelől több aktuális téma lehet terítéken, másfelől a kihelyezett ülésekkel közelebb kerülhetnek a tagsághoz az országos ügyek.

Szivárgott a gáz egy társasházi lakásban Nyíregyházán a Vasvári Pál utcában, kedden – közölte a megyei katasztrófavédelem. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a társasházban méréseket végeztek, az egyik lakásban a gáz jelenlétét kimutatták. A beavatkozók a gázcsapot elzárták, majd a szolgáltató kiérkezéséig biztosították a helyszínt. Személyi sérülés NEM történt.

A családok szempontjából fontos volt, hogy tavaly nem történt visszalépés a családpolitikában, a kormány nem vett el, hanem folyamatosan hozzátett a támogatásokhoz - mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a közmédiában. Kardosné Gyurkó Katalin az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az intézkedések közül kiemelte a kétgyermekesek adókedvezményének emelését, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hitelezési keretének bővülését és a jogosítvány megszerzésének támogatását. Kiemelkedő esemény volt a családok éve is, amely a családot értékként mutatta fel, és azt az üzenetet közvetítette, hogy családban élni és gyereket vállalni jó - tette hozzá. A NOE elnöke úgy vélekedett, hogy a családoknak a minél rugalmasabb családpolitikai rendszer a kedvező, mert így könnyebb megoldást találniuk az egyéni gondjaikra.

Január elsejétől minden sürgősségi osztályon működnie kell az úgynevezett triázs-rendszernek, ami a szakemberek szerint kiszámíthatóbbá és gyorsabbá teheti betegellátást. A rendszer részeként a nővérek alaposan kikérdezik a kórházakba érkező betegeket. Az eredmények és a korábbi információk alapján sorolják be a betegeket különböző sürgősségi kategóriákba. A betegek papírján 1-től 5-ig terjedő skálán tüntetik fel, hogy mennyire sürgős az ellátásuk. Ha valaki 1-es besorolást kap, akkor azonnal el kell látni, ha 5-ös szerepel a lapon, akkor a többi beteg állapotától függően akár több órára is elhalaszthatják a vizsgálatot.  Január elsejétől az ország valamennyi sürgősségi osztályán kötelezővé tették a triázs-rendszer bevezetését, a diszpécser szolgálat működését és az alapellátó egységek kialakítását. Ettől az egészségügyért felelős államtitkár kiszámíthatóbb, gyorsabb betegellátást vár. A sürgősségi osztályok azonban a betegek segítségét is kérik. Arra hívják fel a figyelmüket, hogy csak akkor forduljanak hozzájuk, ha olyan problémájuk van, amit a háziorvosnál, vagy a körzeti szakrendelőben nem tudnak kezelni.

A tavaly szeptember-novemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 9 ezerrel, 169 ezerre, a munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent, ami az előző háromhavi átlagnál is 0,1 százalékponttal alacsonyabb és megegyezik a nyár elején mért eddigi legalacsonyabb értékkel - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 15-24 évesek munkanélkülisége lényegében nem változott,  munkanélküliségi rátájuk 10,2 százalék volt.

  1. január 1-jével nőtt a fizetős autópálya-szakaszok hossza. Több olyan főút és gyorsforgalmi út került be, amelyeket 2018ban adtak át. Ilyen például az M4 gyorsforgalmi út M0-Cegléd és Cegléd – Abony közötti szakasza, vagy épp az M35 autópálya 481-es főút – Berettyóújfalu közötti szakasza. Emelkednek a pótdíjak és a pótdíjkülönbözetek összegei - január 1-jével a baleseti adó a biztosítási adóba olvad. Módosul a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás is. A D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot is meg lehet vásárolni. A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek. Szintén idén év elejétől a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszerben 6880 kilométerről 6914 kilométerre emelkedett a díjköteles szakaszok hossza; december 25-tel megszűnt a terelőutak díjmentessége.

Idén is erős évet várnak a lakossági finanszírozásban a pénzügyi szolgáltatók: a Világgazdaságnak nyilatkozó bankok többsége a tavalyinál lassabb, de mindenképpen két számjegyű bővülésre számít. A lap szerdai számában megjelent összegzés szerint az MKB Banknál a lakáscélú hitelfolyósítások közel két számjegyű és a személyi kölcsönök akár 25 százalékos növekedésére számítanak. Az OTP Bank az újonnan kihelyezett lakáshitelek területén 20 százalékot meghaladó, a személyi kölcsönök volumenében pedig 20-25 bővülést vár, és a K&H Banknál is mind a lakáscélú hitelek, mind a személyi kölcsönök szegmensében két számjegyű növekedésre számítanak. A hitelintézetek várakozásai szerint – hasonlóan 2018-hoz – folytatódhat az éven túli időtartamra fixált kamatok térnyerése is az új kihelyezéseknél.

Az eredetileg tervezettnél magasabb illetményemelést kapnak a katonák és a honvédelmi alkalmazottak - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Németh Szilárd elmondta: 2015-ben döntött a kormány arról, hogy összesen 50 százalékkal emelik a katonák illetményét. Ennek utolsó 5 százaléka esedékes most januárban. Öt helyett viszont most 7,4 százalékkal emelik a katonák illetményét - közölte. Az államtitkár elmondta továbbá, hogy a honvédségnél dolgozó civilek, akik ez évtől egy új besorolásban honvédelmi alkalmazottakként dolgoznak, 4 év alatt egységesen 35 százalékos illetményfejlesztésben részesülnek. A most januártól esedékes 20 százalékos emelés iskolai végzettségtől függően, havonta átlagosan 39 200-74 100 forintos emelést jelent a honvédelmi alkalmazottak számára.

Vissza